Francia konyha mindenkinek

Gyakran vélt elképzelés, hogy a gyerekeknek készült könyvek, zenék valamely módon egyszerűsített módon tálalják a valóságot. Véleményem szerint pedig a zene, könyv vagy jó, vagy nem, módszertan ide, vagy oda.

A Móra gondozásában kiadott „Francia konyha? Gyerekjáték!” sorozat szerintem jó. Mindenkinek. Egy felső tagozatos gyerek kis segítséggel bátran egyedül is nekiláthat a főzésnek, de bárki kezdő konyhahasználó, aki idáig maximum a hűtő és a mikró ajtaját nyitogatta a konyhában.

Főzni gyerekjáték!A könyv szép. Jól értelmezhető, bájos, giccsmentes rajzok segítik a receptek elkészítését lépésről lépésre. Ebben az a jó, hogy a fotókkal illusztrált szakácskönyv esetén, amelyben szakember által készített ételt láthatunk profin lefényképezve, nehéz szabadulni az elvárástól, hogy az általunk készített étel is pont úgy mutasson. A receptek könnyen követhetők. A megadott hozzávalók – ideértve az edényeket, – leírása pontos, a lépések logikusak. Nincs egy fölösleges mondat sem benne, mellőzve a gasztroköltészet öncélúságát. Az alapanyagok vagy ételcsoportok mentén rendeződő a sorozatban (Sajt, Vanília, Kekszek, Tészták, stb.) a receptek nincsenek lebutítva, hanem tényleg eredeti francia ételek receptjei. A csokiszuflé volt számomra a teszt, hiszen az még gyakorlott szakácsként is könnyen elrontható, de működött. Némi segítséggel egy kistini már egyedül is meg tudja csinálni. És ami a legjobb, a könyvek csepp- és maszatmentesek. Kipróbáltam, amikor gyerekeimmel főztem, a műanyag borítású lapok kiállták a próbát, egy gyors mozdulattal tisztára töröltem a könyvet használat után.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.