Nem a tejszínt szúrtam el- VAJAT köpültem…

Nézőpont kérdése, de én  optimista alkat vagyok, és állítólag jobb, ha az ember kerüli a tagadó mondatokat- jobban árad a derű. És a habtejszín ügy méltán példázza ezt a szemlétetet. Itt a nyár, az ember lánya szívesen vesz egy kis tejszínhabot a fagyi, eper, málna mellé, és mivel siet, elfordul, hogy nem hab sikeredik a történetből.

Mert hiába az ősi praktika, hogy tejszínt hidegen (akár keverőtállal együtt hűtve) verjük, a tojásfehérjét meg melegen, és nem árt a sebességet fokozatosan növelni- van olyan alacsony vércukor szint, amikor az ember gyorsan valami finomat (sic!) kíván …. pedig a konyha nem szereti a kapkodást. Hisztis nőket- no pláne nem.Hát én az voltam. Hisztis is, éhes is, és a szobahőmérsékletű tejszín, csőgázon indítottam el, és egy perc sem telt bele, a gazdag krém szétesett savóra és tejzsírra. Semmi extra márka, átlagos 2 dl UHT.

De nem akaródzott kidobni. Új fogadalmam szerint törekszem nulla károsanyag-szemét kibocsátású háztartást vezetni (erről részletesebben később). És ekkor jött az ötlet, hogy ez kb. vaj, és megkóstoltam és lőn. Egy tetrapelenkába raktam, és jól kicsavartam a savót. Pöpec gombóc lett belőle. Ezután egy kicsi sóval habosra kavartam. Kész a házi vaj, prémium minőségben. Nem mondom, hogy olcsó: 2 dl UHT tejszínből 54 gramm vaj lett- de legalább nem dobtuk ki.

És persze az ügy sokkal gázosabb, ha cukros tejszíned van. Ebben az esetben klasszikus tortakrémet készíthetsz. Tudom, nem divatos, hiszen a lisztes-besamel vagy angolkrém alapú (sok tojással sűrített tej és tejszín keveréke) főzött krém kiment a divatból. Pedig nagyon jó, mert könnyű és nem is olyan drága, mint egy full mascarpone vagy tejszín alapú krém. MERT ne a kalóriákkal spóroljunk, ha már édeset eszünk- szerintem célravezetőbb az alkalmakon spórolni, MIKOR eszünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.