Kézműves csokitallérok

Az adventi vásárok új sztárja a kézműves csokoládé, ez a látványos csoki lapocska, amit külöböző aszalványokkal, és titkos hozzávalókkal ízesítenek. A finom és mutatós csemeg ideállis ajándék- de ha nem csak minőségi, hanem mennyiségi fogyasztók vagyunk, akkor íme egy házi megoldás. És bár a “kézművesség” a minőség mellett a magas árfekvést is jelöli, íme az én otthoni, kézzel készült verzióm, ami – ne adj’ Isten – a maradék mikulás csokiknak is új értelmet adhat.

Hozzávalók:

10 dkg csokoládé-fehér, tej, vagy ét

5 dkg aszalvány és mag vegyesen

Szilikonos muffinforma

1.Vízgőz fölött lassan megolvasztjuk a csokoládét.

2. Amíg olvad, apróra vágjuk a száraz hozzávalókat

3. Az olvadt csokit kiporciózzuk. Egy minimuffinos forma minden mélyedésbe egy kávéskanál olvadt csokit teszünk. Nem baj, ha nem fedi be a forma alját,mivel óvatos mozdulattal  a formát az asztalhoz ütögetjük, és akkor egyenletesen elterül.

4. A csokiba pötyögtetjük az aszalt gyümölcsöt és/vagy a magokat.

5. Hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon sok ízvariáció van, csak néhányat ajánlok:étcsoki-narancs, tejcsoki-aszalt sárgabarack, étcsoki chilivel (por), vagy fenyőmaggal, vagy dióval. Pekándió vagy dió cseresznyével, pisztácia vagy mandula mazsolával… igazából nincs szabály, de fontos tudni,hogy s fehér csoki már-már irreális édességét savanyú hozzávalóval ellensúlyozzuk, mint pldául az aszaltmeggy vagy vörös áfonya.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.