Panelprogram tyúkoknak: 2011. október 14., Tojás világnapja

tágas udvar, boldog tyúkokAmi a direkt tojás-fogyasztást illeti, évről évre csökken, viszont feldolgozott formában- porok, levek, élelmiszeripari adalékok- tekintetében egyre többet eszünk. A tojás világnapja után pár nappal inkább a minőségi fogyasztásról és a helyes tárolásról szeretnék szólni.

A ketreces tömegtartás körülményei javulni fognak. Az Eu-s előírások, amelyek jövőre érvénybe lépnek biztosítják a tyúkoknak a jobb körülményeket. Bár ezzel kapcsolatban joggal aggódik az organikuskert.hu szerzője, hiszen az eredeti A4-es terület helyett kapnak egy A4 + zsebkendőnyit, no meg egy, a ketrecben feljebb szerelt rudat.(További info a panelprogramról itt: http://organikuskert.hu/2011/09/28/jovore-jobban-elnek-a-tyukok/ )

De ami engem illet, sokkal jobban érdekelnek a kódok, és az olyan csodaszavak, hogy mélyalmos, meg bio, meg alternatív, amelyek a kódokhoz társulnak. Utánanéztem. Szóval a 3-as, ketreces nem semmiképp nem jön szóba, szűk helyen, nagyon stresszes tyúkok ’termelik’ a tojásokat. A kisebb számok felé orientálódjunk. A ’bio’-ról tudjuk (0-ás kód), hogy tuti,de a 2-es alternatív és az 1-es kódú szabadtartású engem elbizonytalanít. A szabad-tartásúnak sikerült az élet, kapirgál, boldog, övé a tér,a lég, no meg a kakas. Az alternatív tartás gyakran azt jelenti, hogy nagy fedett térben vannak együtt, ők is boldogok, de a jól vettem ki a szakértők írásait, akkor a kakas nincs állandóan velük, és kissé szúkösen vannak.Nálam sokkal alaposabban az ízüket is tesztelték: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/46111_nagy_szombathelyi_tojasteszt_melyalmos_bio_vagy

Az eredmény: nyert a billogmentes, amit a szomszéd néni hoz át. De ha nincs szomszéd nénink, akkor jöhet a bio, de joggal szisszenünk fel az árán. Az 1-es és 2-es kód tényleg elérhető mindenhol.

És ami a legfontosabb. A tojást akkor tartjuk a hűtőben, ha hosszú távra tároljuk, akár egy hónapot. Ne mossuk meg, csak közvetlen felhasználás előtt. Egy heti mennyiséget simán tarthatunk szobahőmérsékleten, könnyebb vele dolgozni. Sőt. A cukrászok több napig állni hagyják a tojásfehérjét, mert akkor jobban felverődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.