Kagylógyűjtés az Adrián

Fekete kagylót lehet itthon is enni, de azért a tengerparton az igazi. És nem az ára miatt, mert egy jobb étteremben, amit a naiv turistákon kívül még a helyi népek is látogatnak, pesti árak is sokkolhatják az amúgy kisimult idegeinket. Íze a különleges:  a szétnyíló páncélokból  friss, puha kagylók köszönnek ránk, az egyik kagyló után rögtön a másikat habzsolja az ember:  olyan, mintha a tengert harapnánk.

Leírni, hogy az elkészítése nem nagy ügy, vérlázító, és lelki szemeim előtt látni vélek néhány indigninált kommentet. Ugyanakkor  mint gyerekes anyuka, aki paráit naponta újra cseréli és minden teendőt időre optimalizál, higgyétek el, hogy TÉNYLEG NEM NAGY ÜGY.

Vitorlás hajóval közelítettük meg Skradint, a Krka nemzeti Park bejáratát, így Sibenik előtt elhajózva látni lehet a kagylótermesztők hatalmas hungarocell bólyáit, amielyeken fürtökben nőnek a kagylók. Érkezésünkre az egyik kolléga készségesen odanavigált egy csónakként használt izén, és végigmért bennünket, majd 20 kuna, azaz kb. 720 forint áron adta el kilóját. Lenyűgöz, ahogy mi szárazföldiek aggódunk, hogy beleesünk, megfulladunk, elsüllyedünk, beborulunk. A kagylótermelő pedig csak állt azon az izén, odaadta a kagylót, ami szemre pontosan kimért, és olyan hirtelen és éles szögben fordult el a hajótól, hogy a férfiak a fedélzeten nem győztek csodálkozni, hogy nem koccantotta le a hajót. Mert ugye, a kaucióbiztosítás…

Egyébként a fekete kagyló nagyon elterjedt.Láttam olyat, hogy egy tengerparti sétányon egy fiatalember hercig módon elrendezte a papucsát, a sluszkulcsát egy kis halomban, majd a móló oldalán leereszkedve  nejlozszatyorba gyűjtötte a kőfalon lakó kagylókat, öszecsukta  bicskáját, kimászott, majd dolga végetével elindult a  a púpra rakott tasijával a kiöltözött turisták között.

 

Íme két recept, külön köszönet  kedves Balu barátomnak, mert ő nála van a fehérboros kagyló „törzskönyve”. A kagyló főzési ideje  a spagettiével vetekszik, egyetlen nehéz része a pucolásuk, mivel az utolsó falat moszatot, amit szegény kifogása előtt enni akart, az ún. szakállát egy határozott mozdulattal ki kell tépni. Alapszabály: AMELYIK NYERSEN NYITVA VAN, ROMLOTT, AMELYIK FŐZVE CSUKVA, AZ IS ROMLOTT!!!

http://www.antipasti.hu/2011/08/fekete-kagylo-fuszeres-paradicsomban/

http://www.antipasti.hu/2011/08/fekete-kagyo-feherborral-parolva/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.