Nyúlon túl

Idén húsvétkor a gyerekek örömére tojás-csoki kereséssel egybe kötött kerti mulatság volt, aminek következtében még mindig  jól állok csokoládéval, nyuszi, tojás és vitaminhiányos barikák formájában. Sokat gondolkodtam, hogyan lehet átalakítani a készletet…például házi magos zabpelyhes szeletté, ami iskolai tízórainak is kiváló. Biztos, hogy helyrebillenti a gyerek vércukorszintjét.

Aszalt gyümölcsös-zabpelyhes csokiszelet

6 dkg mogyoró kicsit aprítva; 6 dkg dió pirítva, kezünkben dörzsöljük le a barna hártya nagy részét, és utána vágjuk kisebb darabokra; 6 dkg aszalt meggy, kell valami savanyú, hogy ellenpontozza a csokit; 10 dkg kis szemű zabpehely; 2 tábla csoki, vagy bármilyen maradék, kb. 20 dkg; végül 5 dkg vaj

Egy kb. 26 x 17 cm sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Az egyetlen nehézség, hogy pontosan szabjuk bele, hogy az oldalait is szépen fedje a papír.

A csokit és a vajat szigorúan vízgőz fölött olvasszuk meg. Azért kerüljük a mikróban, vagy a tűzhelyen való direkt olvasztást, mert a bolti csokik sok adalékanyagot tartalmaznak, és ezért óvatosan, lassan kell olvasztani.

Amíg olvad a csoki, pirítsuk meg a diót, kezünkkel morzsoljuk le a hártya nagy részét, és a többi hozzávalóval együtt tegyük egy keverő edénybe.

Tegyük a hűtőbe a formát, és várjunk 2 órát, ennyi kell a csokinak, hogy stabil legyen.

Borítsuk ki, és egy meleg vízbe mártott éles késsel daraboljuk ne nagy túl nagy darabokra, mert könnyen törhet, és oda a látvány, de ha jó alaposan lenyomkodtuk, akkor bátran darabolható. Ha nagyon törik, reggeli csokis müzli még lehet belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.