Rólunk

Sok minden akartam lenni, szépen meghúztam az ívet a Gojko Mitic felesége (6 éves Bogi), légtornász (12 éves Bogi), stewardess (15 éves Bogi) és építész-vagy-színész (18 éves Bogi) között. Mindebből logikusan következik, hogy a műszaki főiskoláról szöktem meg és végül angol szakos bölcsészként végeztem.

Korszakaimnak egy közös jellemzője volt a komfortom, amit a konyha adott. Anyukám mindig is jól főzött, és amikor a nyolcvanas években, amikor még csak két étterem képviselte Budapesten az olasz ízeket, és a mascarponét hírből sem ismertük, a milánói makarónit egy kis szurokfűvel (akkor), azaz oreganóval (ma) készítette. Nyolcéves koromban a desszertekkel kezdtem a kísérletezést. A mai napig emlékszem, apukám kérdésére: Akkor mi lesz ebből kislányom? Ma a férjem kérdezi ugyanezt, a válaszom azonban ugyanaz: finomság!

Idővel bővült a repertoárom, és eljutottam a teljes menük elkészítéséig. Utaztam és főztem. Költözködtem, tanultam és főztem. Kísérleteztem az ételekkel és persze főztem. Közben tanítottam, aminek sok minden mellett a két legfontosabb konyhai alapelvemet is köszönhetem: az időbeosztás és a takarékosság elvét.

Ennek a sok mindennek az eredményeképp született meg a főzőiskolám, ami a klasszikus konyha alapelvei (takarékosság, szezonalitás) mellett egy rafinált csavarral képviseli az én konyhámat: a jó alapanyagokból, könnyen elkészíthető, egészséges ételek konyháját.

Számomra a főzés nem öncélú. A legfontosabb, hogy a családunkat és a barátainkat jól tartsuk, mert az étkezés több mint civilizáltnak mondott kalória-bevitel: olyan élmény, amelyet megoszthatunk másokkal. Nincs annál szebb gesztus mintha magunk készítette étellel kínáljuk az asztal körül ülőket.

Ünnepi vacsorák és hétköznapi ebédek alatt gyűjtöttem össze azokat a technikákat, menüket és tapasztalatokat, amelyekkel könnyebbé válhat akár a kezdő, akár a gyakorló háziasszonyok élete.  A kurzusokon minden résztvevő lépésről lépésre készíti el a fogásokat. Friss hozzávalók, jó társaság, minőségi környezet, igazi konyhai praktikák-, íme, egy tökéletes délelőtt receptje, amire az együtt elkészített ebéd elfogyasztása teszi fel a koronát.

Várlak szeretettel!

Berényi Bogi