Receptek

Fehér karácsonyfák mézeskalácsból

A recept (Lajos Mari alapreceptje)alapján készült mézeskalács omlós, de ellenben a linzertésztával, nem törik. Ha nagyon ’kopogós’, akkor minden bizonnyal túlsültek…de egy kis mázzal és pihentetéssel a keksz felveszi a levegő nedvességtartalmát és visszapuhul.  Akkor van kész, mikor szépen kigömbölyödött-feszült a teteje …
Olvasson tovább

Muffin-hóemberkék

Mutatós, és könnyű. Lehet dekoráció, ajándék, szép és finom is. Elkészítése semmi extrát nem igényel. Kedvenc muffin tésztánkat is megsüthetjük, a  dekor adja meg a különlegességét. Karácsony alkalmával én  most a a csokis-narancsos mellett tettem le voksomat. Gyerekekkel külön kaland a …
Olvasson tovább

Spenótos lepény fürjtojással és kecskesajttal

Piros, fehér, zöld: könnyen elkészíthető, de kraftos vacsora, amelynek egyik előnye, hogy a feltétek variálhatók. íme egy kipróbált gourmand változat, ahol a kecskesajtés a fürjtojás  lágyan ellensúlyozza a spenót, paradicsom savasságát.
Hozzávalók:
1 csomag kész, hűtött leveles tészta
1 nagy szem, vagy 5-6 …
Olvasson tovább

‘Choko butterkeks’, azaz a csokis keksz

Aprósüti készítés inkább a karácsonyi ünnepekkor kerül bele a konyhai, illetve családi programba. Ilyenkor a mézeskalács elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen, maga mögé utasítva a különböző linzertésztákat, kekszeket. Én ezt a receptet sokat készítem, szezonja csak csokiolvadás alatt szünetel, azaz ha olyan meleg …
Olvasson tovább

Almatorta, ahogy az angolok és az amerikaikak ismerik

 Igazából egy ideje már mentálisan készülök az őszre, számba veszem kedvenc őszi fogásainkat, alapanyagokat, hogy párosítsam őket új hozzávalókkal. Amig az áfonya, a nyúl, őz és a csicsóka átlényegül, inkább itt egy klasszikus almatorta. Nagy kedvenc, tésztája másnapra is ropogós …
Olvasson tovább

Nyár utolsó lehellete: cukkinis-szardellás pasta

Nagyon könnyű fogás, vacsorának is beillik, de hozzávalók tekintetében a sarki éjjelnappali is megteszi. Utolsó falat nyár-búcsú,és jó kezdet, hogy a szardellafilével, mint izgalmas fűszersóval is megbarátkozzunk…én már  a vadhúsok, egytálétel és durván csokis desszertek felé kacsingatok. 
Hozzávalók
20 dkg hosszú …
Olvasson tovább

Ráknyársak

Nem lehet belőle eleget készíteni…

A rák olyan „villantós” fogás.  Tenger hiányában országunkban mindig különlegesnek számít és a nyaralás a jólét képét hívja elő, ugyanakkor ennél kezesebb állattal ritkán van dolgunk a konyhában: nincs hosszú pácolás,  sütés, és még az előkészítést, …
Olvasson tovább

Görög mese: dinnye meg a sajt

Mi lehetne ennél egyszerűbb? Talán első pillanatra szokatlan, de higgyétek el, egy dél amerikai éppúgy kiborul, hogy a paprikát nyersen, vajas kenyérrel esszük, mint amennyire az angolszász rácsodálkozik, hogy  görögdinnye kenyérrel is jó. Egy tudattágító párosítás, és tényleg nagyon finom! …
Olvasson tovább

TACO: 100 % Mexikó

!Viva Mejico!

Mexikóban a  mai napig 23-szor több kukoricát  esznek mint rizst  vagy búzát, és a bab fogyasztásuk is jóval meghaladja az európait. Mindez nem jelenti az, hogy a mexikói konyha unalmas lenne. A kétféle alapanyag meghatározó, de az elkészítésük módja …
Olvasson tovább

“Igazi” guacamole

Hátul: guacamole- előtérben snidlinges tejföl és paradicsomsalsa

Merthogy az igazi recept megléte városi legenda. Ahány régió, annyi recept. Az alap a hálás avokádó, ami minden ízt magába fogad. Íme egy verzió, amiről legalább azt biztos állíthatom, hogy szerzője járt Mexikóban…

2 érett …
Olvasson tovább