Blog

Szatyor legyen veled!- csomagolásmentes bolt

Elképesztő mennyiségű műanyag zacskó, táska kereng a lakásban. Van húsvéti mintás, meg karácsonyos, meg a multiknál szerzett vékony nejlonok tömkelege. Ennek egy részét újra használom, de zömében egy püffedt göngyölegként foglalják a helyet a konyhaszekrényben. Hiába az IKEÁ-s zacskótároló…
Ezért roppant …
Olvasson tovább

Francia konyha mindenkinek

Gyakran vélt elképzelés, hogy a gyerekeknek készült könyvek, zenék valamely módon egyszerűsített módon tálalják a valóságot. Véleményem szerint pedig a zene, könyv vagy jó, vagy nem, módszertan ide, vagy oda.
A Móra gondozásában kiadott „Francia konyha? Gyerekjáték!” sorozat szerintem jó. …
Olvasson tovább

Nem a tejszínt szúrtam el- VAJAT köpültem…

Nézőpont kérdése, de én  optimista alkat vagyok, és állítólag jobb, ha az ember kerüli a tagadó mondatokat- jobban árad a derű. És a habtejszín ügy méltán példázza ezt a szemlétetet. Itt a nyár, az ember lánya szívesen vesz egy kis tejszínhabot …
Olvasson tovább

FEHÉREN AZ IGAZI: Karácsony és a cukormáz

Az első kapcsán sokat nem tehetünk, a felmelegedés erőteljesen a mítosz ellen dolgozik. Talán egy fehér műfenyő lehet a megoldás… szerencsére fával jól állunk, és nem kell műfenyőfát porolni, de a fehérség egyre neccesebb.
Alternatív megoldás a fehér bevonókkal készült sütemények …
Olvasson tovább

Panelprogram tyúkoknak: 2011. október 14., Tojás világnapja

Ami a direkt tojás-fogyasztást illeti, évről évre csökken, viszont feldolgozott formában- porok, levek, élelmiszeripari adalékok- tekintetében egyre többet eszünk. A tojás világnapja után pár nappal inkább a minőségi fogyasztásról és a helyes tárolásról szeretnék szólni.
A ketreces tömegtartás körülményei javulni fognak. …
Olvasson tovább

Titkos hozzávaló: ajóka, alias szardella szalonképesen

A magyar konyhai rutintól első pillanatra nagyon messze van,  és gyakran keverik össze nagytestvérével,a szardíniával. Pedig a  nálunk nagyobb mennyiségben halat fogyasztó országokban a krékerekre helyezett kapribogyós szardella gyűrűk előételként kísérik a  pezsgős flőtéket.
 A sózott, olajban eltett apró halacskákat …
Olvasson tovább

Kagylógyűjtés az Adrián

Fekete kagylót lehet itthon is enni, de azért a tengerparton az igazi. És nem az ára miatt, mert egy jobb étteremben, amit a naiv turistákon kívül még a helyi népek is látogatnak, pesti árak is sokkolhatják az amúgy kisimult idegeinket. …
Olvasson tovább

fehércsoki-lime sajttorta

Fehércsoki-lime sajttorta

Elegáns ízkombináció, gyors, sütés nélküli torta, ideális vendégváró. Nem vagyok a fehér csoki kedvelője, de ebben a tortában jól kijön a lime-al. Mint jing és jang.

Hozzávalók
15 dkg csokis zabpelyhes keksz
6.5 dkg vaj
1 evókanál kakaó
2 lime, …
Olvasson tovább

Spenót szaturáció: magas

Felbuzdultam és vettem egy kiló friss spenótot. Akkor jó ötletnek tűnt. De amikor pucoltam, már nem. Az egész kupac mosása, pucolása és dinsztelése utána viszont kristály tisztán kiderült, hogy egy  kiló spenótból kb. 47 deka marad és akkor sem csavartad ki …
Olvasson tovább

Nyúlon túl

Idén húsvétkor a gyerekek örömére tojás-csoki kereséssel egybe kötött kerti mulatság volt, aminek következtében még mindig  jól állok csokoládéval, nyuszi, tojás és vitaminhiányos barikák formájában. Sokat gondolkodtam, hogyan lehet átalakítani a készletet…például házi magos zabpelyhes szeletté, ami iskolai tízórainak …
Olvasson tovább