Karácsonyi triffle- tiramisu helyett

A tiramisu egyszerűen kiszorította a pohárkrémekeket és a réteges desszereteket. A diplomatapuding és gyümöcsrizs már a múlté. Pedig a réteges deszsertekben az a jó, hogy mutatósak és könnyen elkészíthetőek. Előre is dolgozhatunk, hiszen az utolsó lépésben mindig a hűtőben pihennek a finomságok. Anglománok figyelem, a kissé munkaigényes puding (nem biztos hogy akad marhafaggyú otthon) helyett íme egy angol desszert könnyű krémmel, gyümölccsel és piskótával. Az utóbbi lehet bolti is,  ha nagyon sietünk.A tetejére szórt mannudla ropogóssága kiegyenlíti a krémes ízeket. Zseltinos narancszselét ekár az össezálítás előtti este is elkészíthetjük. Szép üvegtálba rendezzük, attól lesz igazán ünnepi!

Hozzávalók:

piskóta- egy boltit vágjunk három rétegbe, abból kell kettő. A harmadik mehet a fagyasztóba. Én  sütöttem egyet három tojásból (22 cm átmérő) , egy mokkáskanál  fahéjat és 3 összetört karadmont szitáltam a lisztbe- azt vágtam ketté.

Szirup:75 g cukor, 1 dl víz, 2 evőkanál desszertbor: Marsala, Tokaji, Porto.

Narancszseléhez: 5 narancs, 1-2 dl narancslé, 100 g cukor,  egy csomag zselatin (6 lap)

Fehércsoki mousse-hoz: 4 dl habtejszín, 250 g mascarpone, 160g fehércsoki

Tetejére: pirított mandulaszeletek

1.  Kezdjük a sziruppal.  a hozzávalóka forraljuk össze, kis lángon rotyogtassuk tiz percig, majd hagyjuk hűlni.

2. Jöhet a narancszselé. A zselatint átassuk vízbe.

3. 3Három narancs héját reszejük le egy kislábasba (1literes).

4. A narancsokat filézzük ki, egy porcelán vagy üvegtálba rendezzük el a  gerezdeket. A fehér héjrészből nyomjuk ki a levet egy mérőpárba, majd egészítsük ki 7 dl-re.

5. A narancselevet öntsük a a narancshéjhoz, majd melegítsük össze. Oldjuk fel benne  a kinyomkodott a zselatint és a cukrot, majd a keveréket szűrjük a narancsgerezdekre. Rakjuk hűtőbe egy 3 órra minimum- attól finom, hogy kevés benne a zselatin és nem gumi-szerű. Éppen ezért kellő időben készítsük el.

6. Fehércsoki moussehoz vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit, vegyük le a gőzről. Amíg hűl, verjük fel a tejszínhabot.

7. Adjuk hozzá  a mascarponét, és óvatos mozdulatokkal a csokit két-három adagban forgassuk a mascarponés-tejszínhabos krémbe.

8. Összeállítás: A zselé felérere rakjunk egy tortalapot, locsoljuk meg a sziruppal, majd habzsákból nyomjuk rá a mousse felét. Ha habzsákból dolgozunk, nem kenjük össze az üvegedény falát.Ismételük meg a rétegeket. A tetejét pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.