Bundás cukkini- olajszag nélkül

Imádom a rántott ételeket: a ropogós bunda alatt finom, puhára sült belbecs. Ritkán veszem rá magam, hogy elkészítsem, de lényegesebben gyakrabban kívánom meg. Ennek áthidalása lett a sütőben sült bundás cukkini. Ropog is, puha is, csak 10 perc alatt kész…

Hozzávalók ( 1-2 személyre):

3 kicsi cukkini, kb. 40 dkg (kb. 4 cm átmérőjű és 16 cm hosszú)

1 tojás fehérje

1 evőkanál olívaolaj

1 szikkadt zsemle- só, bors

1.      A sütőt 210 fokra (légkeverés) előmelegítem a sütőlappal együtt, amin majd a cukkinit sütjük.

2.      A cukkinit 1,5 centis csíkokra, majd azokat félve vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félre tesszük- kb.15 percre.

3.      A tojás fehérjét az olívaolajjal  villával összekeverjük, emulzió lesz belőle ( azaz kanalasorvosság-állag).

4..      A szikkadt zsömlét robotgépben összeaprítjuk és egy lapos tányérra szórjuk.

5.      A cukkinikat papírtörlővel leitatjuk, a tojásos keverékbe forgatjuk, majd a frissen darált zsemlemorzsába.

6.      Sütőlemezre szórjuk és kb. 10 perc alatt kész, amikor barnulni kezd rajta a bunda. Ne aggódjunk, ha sok feleslegesnek tűnő kenyérmorzsa potyog a sütőlemezre, az is finomra sül majd. És azért se, hogy nem sül át a cukkini- amúgy nyersen is ehető, de a sózásnak köszönhetően gyakorlatilag puha lett.

7.      Tetejére friss citromhéjat reszelünk, illetve levet csöpögtetünk, és petrezselymes majonézzel tálalhatjuk. Köretnek is kiváló!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.