Imádom a rántott ételeket: a ropogós bunda alatt finom, puhára sült belbecs. Ritkán veszem rá magam, hogy elkészítsem, de lényegesebben gyakrabban kívánom meg. Ennek áthidalása lett a sütőben sült bundás cukkini. Ropog is, puha is, csak 10 perc alatt kész…
Hozzávalók ( 1-2 személyre):
3 kicsi cukkini, kb. 40 dkg (kb. 4 cm átmérőjű és 16 cm hosszú)
1 tojás fehérje
1 evőkanál olívaolaj
1 szikkadt zsemle- só, bors
1. A sütőt 210 fokra (légkeverés) előmelegítem a sütőlappal együtt, amin majd a cukkinit sütjük.
2. A cukkinit 1,5 centis csíkokra, majd azokat félve vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félre tesszük- kb.15 percre.
3. A tojás fehérjét az olívaolajjal villával összekeverjük, emulzió lesz belőle ( azaz kanalasorvosság-állag).
4.. A szikkadt zsömlét robotgépben összeaprítjuk és egy lapos tányérra szórjuk.
5. A cukkinikat papírtörlővel leitatjuk, a tojásos keverékbe forgatjuk, majd a frissen darált zsemlemorzsába.
6. Sütőlemezre szórjuk és kb. 10 perc alatt kész, amikor barnulni kezd rajta a bunda. Ne aggódjunk, ha sok feleslegesnek tűnő kenyérmorzsa potyog a sütőlemezre, az is finomra sül majd. És azért se, hogy nem sül át a cukkini- amúgy nyersen is ehető, de a sózásnak köszönhetően gyakorlatilag puha lett.
7. Tetejére friss citromhéjat reszelünk, illetve levet csöpögtetünk, és petrezselymes majonézzel tálalhatjuk. Köretnek is kiváló!
Vélemény, hozzászólás?