Tök jó!

Zsályás-sütőtökös hosszú tészta

Egy tökből két ételt. Veszek egy nagy tököt, a gömb részét kimagozom- ebből lesz a leves, és a hosszú hengeres részét pedig ehhez a recepthez használom fel. Az utóbbi rész kisebb helyet foglal a hűtőben mint egy hosszában kettévágott tök, így nem kell egy étkezés alkalmával „belefulladni” a tökös ételekbe. Egyébként ezt a részt szépen fel is lehet szeletelni, így kis olajon grillezve ideális és mutatós köret erős húsú ételekhez.

Hozzávalók két személyre: 15-20 zsályalevél, 2 x 2 dkg vaj,só, bors,

1 fej lilahagyma

30 dkg tök (1×1 cm-es kockára vágott)

25 dkg hosszú tészta: spaghetti, tagliatelle, linguini, stb.

1.      Felkockázom a tököt,  a hagymát fél centiméteres gerezdekre vágom.

2.      Felteszem a tészta vizét forrni. 2 dkg vajon 4 zsályalevelet megpirítok,a ropogós leveleket félreteszem.

3.      A felszeletelt hagymát rádobom a vajra, és míg nagy lángon pirul-barnul, a több zsályalevelet apróra vágom.

4.     Kiveszem a hagymát. A tököt, a maradék 2 dkg vajat és az apróra vágott zsályát a serpenyőbe rakom, a lángot kisebbre veszem.  Ha a víz felforrt, sózom és belerakom a tésztát.

5.      Kábé ugyanannyi idő kell a töknek és a tésztának. A tököt rázom, kevergetem, és hogy ne égjen oda, kis tésztafőző-lével (inkább evőkanalanként, nem merőkanalanként, nehogy túl lucskos-sós legyen) könnyítem.

6.      Ha kész a tészta, leszűröm. A tököt kicsit összetöröm, hozzárakom a hagymát és összeforgatom a tésztával. Zsályalevéllel díszítem, tálaláskor ízlés szerint borsozom. A hozzáadott főzővíztől már kicsit sós, de tálaláskor ízlés szerint utánsózható, vagy akár egy kis tökmag-vagy olívaolajjal dúsítható.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.