Lencse rákkal, kolbásszal

Rájöttem, férjem nem szereti a lencsét. De a gyerekem igen. Ebből lett a kompromisszumos megoldás, kinek a távoli India, kinek pedig a menza (azok  boldog ovis évek)…

Hozzávalók 2 felnőtt + egy gyerek részére:

20 dkg sárgalencse

2 gerezd fokhagyma

1 csapott evőkanál currypor (Kotányi bevált, nem goromba az íze, a gyerekek is szeretik)

személyenként fél szál  gyulai szárazkolbász, vagy 

személyenként 6  fagyasztott nyers garnélafarok (16-20/lb.: ennyi darabot tartalmaz fél kilónként)

1 kávéskanál csilipor („Tűzvarázs” nevű nagyon jó: enyhén csíp, granulátumos állaga a pehely és a por között van, ideális erre a célra)

2 evőkanál kókuszreszelék

kókuszzsír- de jó 3 evőkanál étolaj is

1.      A lencsét megmosom, max. 2 órára beáztatom. Ha tovább ázik, akkor túl sok vízet szív fel az ízes lé helyett- bár tény, hamarabb megfő.  A rákokat hideg vízben kiolvasztom, a kolbászt felkarikázom.

2.      A kókuszszíron/étolajon megfonnyasztom a hagymát és a curryporral összepirítom.

3.      Ráöntöm az áztatott lencsét, felöntöm vízzel, hogy ellepje,

 lassan főzöm.

4.      Amíg fő a kolbászkarikákat forró serpenyőben kisütöm. Szerintem nem kell alá zsiradék, de a biztonság kedvéért egy kis kanál mangalicazsírral megindíthatjuk a folyamatot. Kiszedjük és leitatjuk a felesleges zsírt.

5.      A rákokat megfosztjuk a páncéljuktól, csak a farokrész utolsó ízét hagyjuk rajta, hogy könnyen meg lehessen fogni. Konyharuhán szárazra itatjuk, majd egy edényben egy kis olívaolajjal, a kókusszal és a csilivel összekeverjük.

6.      Ha kész a lencse, jöhet a merülőmixer. Én csak itt-ott turmixolom, hogy darabos állagát megőrizze. Ha kész,

7.      a kolbászos serpenyőt szárazra töröljük, és a harmadik evőkanálnyi s kókuszzsíron/étolajon a rákokat rózsaszínűre sütjük kb 1 perc alatt.  Gyorsan tálaljuk, mert a rák elveszíti ropogósságát és illata is odalesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.