Rájöttem, férjem nem szereti a lencsét. De a gyerekem igen. Ebből lett a kompromisszumos megoldás, kinek a távoli India, kinek pedig a menza (azok boldog ovis évek)…
Hozzávalók 2 felnőtt + egy gyerek részére:
20 dkg sárgalencse
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál currypor (Kotányi bevált, nem goromba az íze, a gyerekek is szeretik)
személyenként fél szál gyulai szárazkolbász, vagy
személyenként 6 fagyasztott nyers garnélafarok (16-20/lb.: ennyi darabot tartalmaz fél kilónként)
1 kávéskanál csilipor („Tűzvarázs” nevű nagyon jó: enyhén csíp, granulátumos állaga a pehely és a por között van, ideális erre a célra)
2 evőkanál kókuszreszelék
kókuszzsír- de jó 3 evőkanál étolaj is
1. A lencsét megmosom, max. 2 órára beáztatom. Ha tovább ázik, akkor túl sok vízet szív fel az ízes lé helyett- bár tény, hamarabb megfő. A rákokat hideg vízben kiolvasztom, a kolbászt felkarikázom.
2. A kókuszszíron/étolajon megfonnyasztom a hagymát és a curryporral összepirítom.
3. Ráöntöm az áztatott lencsét, felöntöm vízzel, hogy ellepje,
4. Amíg fő a kolbászkarikákat forró serpenyőben kisütöm. Szerintem nem kell alá zsiradék, de a biztonság kedvéért egy kis kanál mangalicazsírral megindíthatjuk a folyamatot. Kiszedjük és leitatjuk a felesleges zsírt.
5. A rákokat megfosztjuk a páncéljuktól, csak a farokrész utolsó ízét hagyjuk rajta, hogy könnyen meg lehessen fogni. Konyharuhán szárazra itatjuk, majd egy edényben egy kis olívaolajjal, a kókusszal és a csilivel összekeverjük.
6. Ha kész a lencse, jöhet a merülőmixer. Én csak itt-ott turmixolom, hogy darabos állagát megőrizze. Ha kész,
7. a kolbászos serpenyőt szárazra töröljük, és a harmadik evőkanálnyi s kókuszzsíron/étolajon a rákokat rózsaszínűre sütjük kb 1 perc alatt. Gyorsan tálaljuk, mert a rák elveszíti ropogósságát és illata is odalesz.
Vélemény, hozzászólás?