Ostya házilag: pepecs, de “villantós” kiegészítő a fagyizáshoz

sütés után, formázásra készen: a hátsó lap túl vékony és egyenetlen, ez a túlsülés oka

Házilag készült ostya előnye, hogy a tészta hamar megvan és nem kell sok minden hozzá- hátránya, hogy magabiztosság és kézügyesség nem árt, mivel gyorsan kell dolgozni a forró lapocskákkal. Egy cérnakesztyű beszerzése (pl. patikákban) javasolt. Nem gyerekbarát időtöltés, de eredménye minden korosztálynál sikert arat, gyerekek és felnőtteknél is. Utóbbiaknak születésnapi szerencsesütit hajtogatok belőle, frappáns üzenetekkel (pl. már kevesebb van előre, mint hátra; ez már a B oldal;  tartós tejet erre a rövid időre ne vegyél, stb.)

A végeredmény finom, viszont törékenyebb, mint a boltban kapható. Egy fehérjéből 16-17 kávéskanál massza azaz köröcske lesz , vagy 6 evőkanálnyi  nagy kör. Egy kávéskanálnyi masszából egy gombócra kényelmes tölcsér lesz.

Hozzávalók:

1 SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ tojásfehérje

40  g vaj olvasztva

45 g cukor

33 g liszt/3

2 teáskanál hideg víz/3

Melegítsük elő a sütőt 180/170 fokra, légkeveréses üzemmódban. A tojásfehérjét a cukorral keverjük folyósra, de ne kőkemény habbá. Ebbe keverjük bele az olvasztott vajat, vizet, és lisztet. A sütőpapírral bélelt lemezre csöpögtessünk 3 x 2 kávéskanálnyit a masszából és óvatosan körkörös mozdulattal egyengessük szét. Süssük, amíg szélük barnás lesz, vegyük ki egy lapát segítségével, és formázzuk. A kosárkákhoz borítsuk rá egy max. 4 -5 cm átmérőjű felfordított pohárra, a tölcsért egy ruhacsipesszel rögzítsük. A szerencsesüti már három mozdulatos: az egyik felére illesszük az üzenetet,hajtsuk félbe, nyomjuk össze az éleit, majd a félkört egy poháron hajlítsuk ívesre, nyomjuk le egy pár másodpercig. Porceláncsésze az igazi, sok hőt vesz el, így a süti hamar formára hűl.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.