FAGYLALT- nem nagy ügy!

A fagyi akkor jó, ha krémes és ízes. Az előzőhöz az kell, hogy a fagyás alatt keletkező jégkristályokat szétzúzzuk, ezért vagy mi keverjük, vagy a fagyigép teszi ezt meg helyettünk. Fagyigépem nincs, és kedvem sem volt sok óránként átkevergetni a masszát, ezért kísérleteztem ki az alábbi receptet. Maradék fehérje (pl. quiche, vagy omlós tészta készítésekor megmaradt) elhasználására is ideális. A hőkezelést-inkább nyáron fagyizunk, és a fertőzés veszélye is nagyobb- a forró cukorszirup biztosítja. Víztartalma nagyon alacsony, ezért nem lesz fagyos és olvadt állapotban is inkább megőrzi hab állagát.  A hozzáadott tejszíntől pedig gazdag lesz. Egy adag kb. fél liternyi lesz.  És ami a legtöbb gondot okozza a fagyinál: a jégszekrény CSAK tárolásra jó. Akármilyen szuper bolti vagy házi fagyink van, hagyjuk egy kicsit melegedni tálalás előtt, hogy szép gombócokat tudjunk formázni és az ízeket is érezzük.

 

Fagyialap hozzávalói:

10 dkg cukor

4 evőkanálnyi víz

2 kisebb tojás fehérje SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN

1.5 dl tejszín

 A cukrot a vízzel feltesszük lassú tűzön főzni. Forrás után 2 percig bugyogtatjuk, majd levesszük a tűzről és míg hűl, a fehérjéket –lehetőlg talpas robotgépben- félig felverjük. A tejszínt is egy külön edényben felverjük. Olyan kis mennyiség, hogy egy kézi habverővel percek alatt kész.

Most jön az egytelen „profi” mozdulatsor. Maxra kapcsoljuk a robotgépet, és nagyon nagyon lassan, mintha gyógyszert adagolnánk, a cukorszirupot hozzáöntjük a fehérjéhez. A kezünkkel folyamatosan ellenőrizzük az edény falát, ne legyen túl meleg, mert akkor madártejbe való habgaluska lesz a krémből. Egyébként a szaga is elárulja: a főtt tojás illat árad, akkor CTr+Alt+Del, azaz kezdhetjük újra, mert megfőtt a krém.

Összeforgatjuk a  fehérje-habot és a tejszínnel, hozzáadjuk  az ízesítőket, irány a fagyasztó.

 

Az ízesítők:

25 dkg eper villával széttörve, vagy

5 dkg őrölt mák egy citrom reszelt héjával

2 evőkanál kakaópor egy kis vízzel elkeverve

 

Variáció: Cukorszirup helyett használhatunk mézet ( 12 dkg) , és akkor 5 dkg fenyőmaggal dúsíthatjuk. A mézet épphogy felforraljuk, és amúgy ugyanúgy folytatjuk a receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.