Zsenge tavasz – Sült paradicsomos tészta

Itt a tavasz!!! Érik a sok szép gyümölcs, zöldség, hivogat a stand….strand? Kezdésnek egy könnyű vacsoraéetel, amihez tényleg semmi nem kell, csak koktélparadicsom és tészta. Remélem, egy fej fokhagymája van otthon mindenkinek. A sütőben sütött paradicsom íze koncentráltabb, nem is igényel más fűszert csak friss bazsalikomot vagy szárított oreganot, sót és olívaolajat. És TÉNYLEG 25 perc alatt készül el, a csap kinyitásától a tálalásig. De ha csak rukola van otthon, azt is szórhatunk rá bazsalikom helyett. Csak zöld legyen!

Hozzávalók:

30 dkg koktélparadicsom

25 dkg száraz tészta: fussili vagy  penne, vagy farfalle

 egy  maroknyi- nekem kb. 20 

bazsalikomlevél VAGY evőkanálnyi szárított oregánó- rukola is elfér rajtjó minőségű olívaolaj

fél fej fokhagyma

 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokos ra, légkeveréses üzemmódban. A légkeverés jobban szárít, így a pardicsomunk több vizet veszít . Az íze intenzívebb lesz, és  a nagy hőmérsékleten enyhén karamellizállódik.  A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, és egy tepsiben rendezzük el őket vágott féllel felfelé, szépen, sorban. A hámozatlan fokhagymagerezdeket szórjuk közé. Locsoljuk meg olívaolajjal gazdagon, sózzuk,  borsozzuk, és ha szárított oregánóval dolgozunk, szórjuk rá. A szárított bazsalikom nem annyira jó, mert könnyen megég. Tegyük a sütőbe középső sínre kb 10- 12 percre- figyeljük, mikor kezd barnulni a paradicsom széle. Amíg sül, főzzük ki a tésztát.

Ha kész a paradicsom, olívaolajustul-fokhagymástól zúdítsuk rá a lecsepegtetett tésztára, keverjük hozzá a friss bazsalikomot (rukolát) – és tálalhatunk is. Egy kis Grana Padano sajt reszelve nem árt neki, személy szerint ebben az ételben a friss paradicsm és olívaolaj-ízt kedvelem a legjobban, ezért nem teszek rá, de a családom többi tagja boldogan púpozza a reszelt sajtot a tésztarakásra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.