Muffin-hóemberkék

muffinok hoembernek alcazvaMutatós, és könnyű. Lehet dekoráció, ajándék, szép és finom is. Elkészítése semmi extrát nem igényel. Kedvenc muffin tésztánkat is megsüthetjük, a  dekor adja meg a különlegességét. Karácsony alkalmával én  most a a csokis-narancsos mellett tettem le voksomat. Gyerekekkel külön kaland a marcipán. illetve fondat burkolatok elkészítése. Persze a tészta készítésébe is beszállhatnak, ha már elég nagyok- a kor nem a képesség, hanem sokkal inkább a türelem és kitartás miatt fontos- utána még díszíteni is kell…

 

 

Hozzávalók:

2 narancs, alaposan megmosva és szárazra törrölve
85 gramm félédes, étcsokoládé petty- táblás is lehet, csak alaposan daraboljuk össze
25 dkg kristálycukor
11 dkg vaj szobahőmérsékleten

2 nagy tojás SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN!: akkor lesz habos és könnyű a tészta.
1.25 dl frissen facsart narancslé

1.25 dl natúr joghurt

25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál szódabikarbóna

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 12 karácsonyi- arany, pl- muffinpapírt tegyünk a muffinsütőbe.

A reszeljük le a narancs héját, majd vágjuk félbe az egyiket és csavarjuk ki- 1.25 dl lére van szükségünk. A vajat keverjük habosra egy mixerben a cukorral.

Adjuk hozzá a tojást, egyenként a cukros vajhoz- majd a joghurtot és a reszelt narancshéjat és a narancslevet. A száraz hozzávalókat egy másik edényben szitáljuk össze, adjuk hozzá a csokit.

A két edény tartalmát összekeverjük, a papirpoharakba kanalazzuk.Csak 2/3ig, hogy szép legyen helyük kikerekedni.

20-25  perc alatt készre sülnek- a tapintásra a tetejük legyen szivacsos-ruganyos.Rácson hútsük ki, majd díszitsük.

Hóember készítéséhez:

6 db , kb 4 cm hosszú, henger alakú pillecukor keresztbe félbe vágva- 2 cm-es darabokra

25 dkg fondant vagy fehér marcipán massza

4-5 dkg piros marcipán, vagy gumicukor szalag

ételfestékes tollak a szemek és a szájak megrajzolásához

1 evőkanál lekvár  vizzel elkeverve

A megsólt, kihűlt muffinokat annyira “skalpoljuk ” meg, hogy a pilllecukor sabilan megálljon rajta. Kenjük meg a könnyített lekváral, tegyük rá a félbevágott pillecukrot állítva.

A masszát porcukros pulton gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. vágjunk ki kb. 9 cm átmérőjű köröket, ezekt óvatos mozdulatokkal simítsuk a muffinok tetejére, hogy a pillecukor középen egyen.

A sálat vékonyra nyújtott piros marcipénból vagy gumicukorból tekerjük ré, szemet és szájat pedig az ételfestékes tollakkal rajzolhatunk. A maradék masszét összegyúrjuk, több réteg folpakba csomagoljuk, és hónapokig eláll- nem kell neki hűtő, de ha ott tartjuk, ne felejtsük el használat előtt szobahőmérsékletre hozni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.