FEHÉREN AZ IGAZI: Karácsony és a cukormáz

Az első kapcsán sokat nem tehetünk, a felmelegedés erőteljesen a mítosz ellen dolgozik. Talán egy fehér műfenyő lehet a megoldás… szerencsére fával jól állunk, és nem kell műfenyőfát porolni, de a fehérség egyre neccesebb.

Alternatív megoldás a fehér bevonókkal készült sütemények látványos tálalása. A fondant, vagy marcipán, vagy csoki bevonatok azért is praktikusak, mert a korábban elkészített, és az ünnepre jellemző kalácsok, gyümölcskenyerek nem száradnak ki.

A fehér csokit gőz fölött olvasszuk meg, nagyon kis lángon. Az edény alja ne érjen a gyöngyöző vízbe, csak a gőz melegítse. A bemártott aprósüteményeket óvatosan rázzuk le majd , egy rácson hagyjuk kihűlni. Tapasztalatom szerint 6 óra minimum kell ahhoz, hogy a fehér csoki egyenletesen, fényesen megkössön.

A másik megoldásként a muffinokhoz, mézeskalácshoz alkalmazott citromlével készült porcukros máz tűnik kézenfekvőnek. A citrom íze elég meghatározó, és nem mindig passzol a sütihez. Persze régen nem citromlével készült az író-bevonómáz, hanem tojásfehérjével, csak a szalmonella-sterilitás harcában ez az összetevő elesett a csatában. Pedig a cukrászok továbbra is szeretik a fehérjéket szobahőmérsékleten gyűjteni. Az egyszerű citrommáz hátránya, hogy nem olyan fényes. A ’fényt’ a vaj, illetve valamiféle zsiradék adja meg. Harmadik megoldás a cukorból főzött fondant, ami fényes és egyenletes- gondoljunk csak a messziről műanyag játékoknak is beillő mignonokra.

Házilag is készíthető a fondant, de boltban is kapható. Az igazi fondant szobahőmérsékleten nyújtható, szabható. A boltban kaphatót PME-nek hívják. Sajnos, gyakran mandulaaromával (mű)marcipánként árulják-  főleg figurát formázó gyerektortán, és esküvői tortákon lehet megtalálni. Általában külön érzed a cukor édességét és utána a mandula-aromát… Szerintem semmi baj, hogy cukormázazunk, csak ne mondjuk rá, hogy marcipán bevonat- tudom, hogy az utóbbi lényegesen drágább.

A cukormázat magunk is lekészíthetjük. Inkább türelem, mint szaktudás kérdése. Itt található receptet kipróbáltam, működik: http://kiskukta.blogspot.com/2010/04/nyujthato-fondant-keszites-kepekben.html

Ha nincs kedved kísérletezni, akkor egyre több helyen vehetsz készen is, például a Desszertmester boltjaiban országszerte. Időt spórolsz, de nem pénzt, úgyhogy ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a gondolat, hogy tuningolt porcukrot veszel aranyárban…

Legyen szó marcipánról, fondantról, nyújtásuk-formázásuk egyszerű: úgy dolgozzunk velük, mint a tésztával, csak liszt helyett porcukrot szórjunk. Műanyag nyújtófával, vagy egy egyenes szájú pohárral kehet simára nyújtani a kívánt méretre, majd ha ráigazítottuk, akkor éles késsel utánaszabjuk. És hogy a bevonat pontosan tapadjon a sütire, enyhén hígított lekvárral vékonyan kenjük át a süti felszínét.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.