Fehér karácsonyfák mézeskalácsból

A recept (Lajos Mari alapreceptje)alapján készült mézeskalács omlós, de ellenben a linzertésztával, nem törik. Ha nagyon ’kopogós’, akkor minden bizonnyal túlsültek…de egy kis mázzal és pihentetéssel a keksz felveszi a levegő nedvességtartalmát és visszapuhul.  Akkor van kész, mikor szépen kigömbölyödött-feszült a teteje és egy ujjal arrébb tudod pöckölni a tepsiben.

Hozzávalók:

5 dkg vaj

12,5 dkg méz

6 dkg barnacukor

1 citrom reszelt héja

1 tojás

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

25 dkg liszt

1 zacskó sütőpor (12.5 gr)

1.      a vajat, a mézzel s a cukorral olvasszuk össze. Hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk hozzá az egész tojást és a reszelt citromhéjat.

2.      a száraz hozzávalókat szitáljuk össze, keverjük össze a tojásos-mézes egyveleggel, és egy éjszakén ét pihentessük a hűtőben.

3.      Másnap 190 fokra előmelegített sütőben, a kb. 4 mm-re nyújtott tésztából kiszúrt formákat 7-8 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni, majd kedvünkre díszithetjük.

Karácsonyfák készítését egy papírból kivágott sablon segítette. Amikor megsültek a mézeskalácsok, akkor a sablont 3 mm-el kisebbre vágtam, mert sütés közben összemennek és deformálódnak a fenyőfák. Érdemes rájuk próbálni a sablont, és utánaigazitani.

A kekszeket vékonyan kenjük át lekvárral, majd tegyük rá a kiszabott fehér borítást, ami lehet marcipán, vagy fondant, vagy PME, amit 2-3 mm vastagságúra nyújtunk, majd kiszabunk.

Tovább színezhetjük a karácsonyfát marcipánvirágokkal, cukorkákkal, vagy írott díszítéssel.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.