‘Choko butterkeks’, azaz a csokis keksz

csokoládé mindenholAprósüti készítés inkább a karácsonyi ünnepekkor kerül bele a konyhai, illetve családi programba. Ilyenkor a mézeskalács elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen, maga mögé utasítva a különböző linzertésztákat, kekszeket. Én ezt a receptet sokat készítem, szezonja csak csokiolvadás alatt szünetel, azaz ha olyan meleg van, hogy a pulton megpunnyad a táblás csoki. Reggelihez, kávéhoz,  uzsonnához is szívderítő kísérő. A gyerekek szeretik durván kidekorálni, de szerintem ropogós műcukor nélkül az igazi. Titka, hogy SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ hozzávalókkal dolgozzunk.

Most nem úsztuk meg a karácsonyi dekort és a gyermeki túlzásokat…

Hozzávalók:

90 g vaj

1 nagy tojás

100 g cukor

½ teáskanál vanília esszencia

200 g liszt

½ teáskanál só

½ teáskanál szódabikarbóna

a csokis borításhoz: 100 g étcsoki 3 dkg vaj

1.       A vajat, a tojással és  cukorral, vanília kivonattal habosra keverjük

2.    Hozzászitáljuk a lisztet a sóval és szódabikarbónával

3.      Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ennyi idő elteltével még nagyon lágy a tészta, kezdőbb sütizők illetve gyerekek 2 órát is várhatnak. Ha nem használjuk el mind, akkor 3 napig vidáman elvan a hűtőben, én két részben dolgozom vele.

4.      A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen egyenletes, komótos mozdulatokkal 0.5 cm vastagra nyújtjuk, gyakran szórunk alá/rá lisztet, hogy ne ragadjon oda a könnyű tészta. Kiszúrjuk a formákat, sütőpapíros tepsire rakjuk őket, min 1 cm-es közökkel

5.      Az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Ne várjuk meg, még a széle megbarnul: akkor van kész, ha egy ujjal el tudjuk mozgatni őket. Rácson hagyjuk hűlni őket.

6.      A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük. A kihűlt kekszek egyik oldalát belemártjuk, kicsit lerázzuk róla a felesleget és visszatesszük a rácsra hűlni. Egy nap után metastabil,és a csokinak köszönhetően nem is szárad ki.

EXTRÁZVA: a csokihoz keverhetünk egy-két csepp menta-olajat (NEM MÉCSESBE VALÓT!!!) és kész az after –eight felnőtt verzió, amely ajándéknak sem rossz ötlet. Tejcsokival is lehet készíteni, de minél alacsonyabb a kakaótartalma a bevonónak, annál hamarabb keményedik, és olvasztáskor sem lesz olyan folyékony, ezért csak a rutinosabbaknak ajánlom.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.