Nyár utolsó lehellete: cukkinis-szardellás pasta

Nagyon könnyű fogás, vacsorának is beillik, de hozzávalók tekintetében a sarki éjjelnappali is megteszi. Utolsó falat nyár-búcsú,és jó kezdet, hogy a szardellafilével, mint izgalmas fűszersóval is megbarátkozzunk…én már  a vadhúsok, egytálétel és durván csokis desszertek felé kacsingatok. 

linguine bazsalikommal, szardellával és cukkinivelHozzávalók

20 dkg hosszú száraztészta: spaghetti, macaroni, linguini- az utóbbi talán a legjobb, jól felveszi a könnyű szószt

 1 kisebb cukkini

½ citrom reszelt héja és leve

3-4 szardellafilé, avagy 2 kanál szardellapaszta

8 dkg szobahőmérsékletű vaj

friss bazsalikomlevelek

frissen őrölt fehérbors

 

Feltesszük a vizet forrni, és amíg melegszik, a cukkinit megmossuk és egy krumplihámozóval kezelésbe vesszük: meghámozzuk, amit addig folytatunk,míg el nem érünk a magos részhez középen. Úgy hámozzuk, hogy az cukkini szalagok egyik oldalán mindig legyen egy hajszálvékony héj-csík, mivel esztétikus és össze is tartja a szeleteket.

A forrásba lévő sós vízben főzzük ki a tésztát, és amíg megfő, keverjük habosra a vajat a szardellákkal, citromhéjjal, és borssal, citromlével ízesítsük. Nagyon intenzív íze legyen, de kóstoljuk meg, mivel ez az összes ízesítője a tésztánknak, és még a cukkinit is elvesz majd az ízéből.

Egy perccel azelőtt, hogy a tészta kész lenne- olaszok már al-dente le is kapnák a tűzről- a cukkini szalagokat a tésztához adjuk és elszámolunk hatvanig, majd leszűrjük. A gőzölgő tészta halom közepére halmozzuk a fűszeres vajat, elkeverjük, még néhány bazsalikomlevél, és már tálalhatunk is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.