Almatorta, ahogy az angolok és az amerikaikak ismerik

 Igazából egy ideje már mentálisan készülök az őszre, számba veszem kedvenc őszi fogásainkat, alapanyagokat, hogy párosítsam őket új hozzávalókkal. Amig az áfonya, a nyúl, őz és a csicsóka átlényegül, inkább itt egy klasszikus almatorta. Nagy kedvenc, tésztája másnapra is ropogós marad, nem szottyosodik meg hála a pirított-őrölt mandulának, amit a kinyújtott tésztára szórok.

Apple pie, sweet pieHozzávalók (26cm-es piteformához)

250 g liszt

150 g hideg vaj felkockázva (80%os zsírtartalom minimum)

40 g kristálycukor

2-3 evőkanál víz

Töltelékhez: 550-600 g alma, 50 g barnacukor, 3 evőkanál baracklekvár, fél citrom leve és héja egy marék aranymazsola és/vagy 1 evőkanál keményítő, 50 g blansírozott mandula

 

A vajat, lisztet és cukrot egy keverőtálas mixerben, a habverő fejjel szépen morzsásra keverem. A klasszikus szakácsműsorokban ezt késes keverőben intézik. A morzsát a vízzel összegyúrjuk, félgömböt formázunk és berakjuk a hűtőbe egy órára. Ne tovább, saját életünket nehezítjük meg vele majd kinyújtásakor… addig is melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A töltelékhez az almát meghámozunk, felkockázunk, meglocsoljuk a fél citrom levével, ízesítjük barnacukorral, a reszelt citromhéjjal, és baracklekvárral. Fontos, hogy gondoskodjunk róla, hogy az alma ne áztassa el a tésztát: ezért rakok a töltelékbe egy marék aranymazsolát is, de tudom, sokan nem kedvelik az aszalt szőlőszemeket. Biztonság kedvéért egy evőkanál keményítőt is szórhatunk a töltelékbe. A mandulát szárazon pirítsuk meg, daráljuk le.

A tésztát testvériesen osszuk szét, a nagyobbik feléből nyújtsunk ki egy körlapot, béleljük ki vele a formát. Ne bajlódjunk a széleivel, óvatosan nyomkodjuk bele. Szórjuk meg az alját mandulával, halmozzuk rá a tölteléket. Most vágjuk körbe a tésztát, de fél centit hagyjunk rá. A maradék tésztákat összegyúrva nyújtsunk egy zárólapot a torta tetejére, fedjük le és dolgozzuk össze a széleket. Kenjük meg tojásfehérjével, szurkáljuk meg és süssük ropogósra 45- 50 perc alatt. Fagyival klasszikus, de barna cukorral, kis vaníliával megbolondított tejföllel nagyon friss, új ízélmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.