TACO: 100 % Mexikó

!Viva Mejico!

Mexikóban a  mai napig 23-szor több kukoricát  esznek mint rizst  vagy búzát, és a bab fogyasztásuk is jóval meghaladja az európait. Mindez nem jelenti az, hogy a mexikói konyha unalmas lenne. A kétféle alapanyag meghatározó, de az elkészítésük módja nagyon változatos.  A kukoricából készült laposkenyér-féleség, a tortilla gyakorlatilag egyszerre szolgál kenyérként és tésztaként is. Lehet húsételek körete és egyben tálalója is, mivel ebből tépnek is darabokat, amivel a közös húsos tálból vesznek. Gyakran  megtöltik és feltekerik, és  mint szendvicset fogyasztják(ld. az amerikai wrap) vagy a feltekert tortillát még forró olajban, vagy szósszal leöntve sütőben megsütik (ld. burrito).  De ha cikkekre vágva sütik ki, akkor a nálunk is ismerős tortilla chips lesz belőle, és ha egyben sütik ki még melegen félbe hajtják, akkor lesz belőle receptünk főszereplője, a  taco: ízlés szerint tölthető, és mivel nagyon ropogós,  jó természetű vendégváró,  sokáig friss és ropogós marad.

A bab egyik szokatlan, de annál elterjedtebb fogyasztási módja, a „kétszer sült” bab: a megfőtt babot átpaszírozzák , fűszerezik, majd még egyszer serpenyőben megsütik, hogy az íze koncentráltabb legyen.

Az alább található recept nem büszkélkedhet az ‘eredeti mexikói’ címmel, de finom…

1 doboz taco , mérettől függően 10-12 darab

1 konzerv babpüré (nagy hipermarketek nemzetközi ételek részlegén “refried beans”, vagy “frijoles refritos”-ként keressük a konzervek között)

1 csomag taco (ugyanitt)

1 csirke melle, felkockázva

Fűszerek: tex mex, vagy taco, amit szeretünk,de egy kis chili-fokhagyma is megteszi

 2 marék apróra vágott zöldsaláta

 10 dkg reszelt cheddar sajt

A babpürét megmelegítjük. A felkockázott csirkemellet megfűszerezzük majd ropogósra sütjük.

A taco aljára kenünk egy evőkanálnyit a babból, majd 3-4 csirkedarabot teszünk rá, ráhalmozzuk a salátát és reszelt sajttal fejezzük be. Ne tömjük agyon, mert evéskor beláthatatlan következményei lesznek a szétroppanó tacóknak…

Aki kedveli, rakhat bele hagymát, avokokádó szeleteket vagy guacamolét, csípős szószt, vagy kihagyhatja  a húst, de ha vérszegénynek ítéli a kombinációt, zaftos darált marhahússal is készítheti.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.