Az észak afrikai eredetű, búzadarából készített köret, a kuszkusz az egzotikus ételek világából az elérhetőbb, mindennapi étrendbe került át. Ennek talán egyik oka a globalizáció, a másik pedig a felmelegedés, hiszen a melegedő klímában jobban tudunk azonosulni addig egzotikusnak számító fogásokkal. És ami talán a legfontosabb: gyors és nagyon jól variálható. Ki akarna a forróságban a fülledt konyhában gebedni?
3,5 dl víz
2,5 dkg vaj
Só, bors
1 nagy, vagy két kisebb citrom
0.5 dl olíva olaj
25 dkg koktélparadicsom, vagy kemény húsú saláta paradicsom
1 fej lilahagyma, vagy 1 csomag újhagyma, hagymarajongóknak mindkettő
1 csokor petrezselyem
1-2 marék vágott zöld saláta, opcionális
1. A paradicsomot vágjuk apró darabokra, ha nagyon leves, egy szitán csepegtessük le, tegyük a tálalótálba. Szórjuk rá az apróra vágott hagymát, sózzuk , citromlével locsoljuk meg, majd az aprított petrezselyemmel borítsuk be.
2. Tegyük a kuszkuszt egy hőálló edénybe, öntsük rá a forró vizet és gyorsan fedjük le, pihentessük vagy 5 percig.
3. Villával lazítsunk a kuszkuszon,adjuk hozzá a vajat majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Sózzuk, majd laza mozdulatokkal keverjük a zöldségekhez. Ha van zöld salátánk, most adjuk hozzá, amikor a kuszkusz már nem olyan meleg.
4. Most jön az izesítés: sózzuk, borsozzuk, majd az olívaolajat és a citromlevet felváltva, kis adagokban keverjük hozzá. Kóstolni muszáj, mert eredetileg savanykás íz hatású salátaféle, a recept is ilyen, de ha valakinek túl sok az egzotikumból, időben tudjon még korrigálni..
Vélemény, hozzászólás?