Idén húsvétkor a gyerekek örömére tojás-csoki kereséssel egybe kötött kerti mulatság volt, aminek következtében még mindig jól állok csokoládéval, nyuszi, tojás és vitaminhiányos barikák formájában. Sokat gondolkodtam, hogyan lehet átalakítani a készletet…például házi magos zabpelyhes szeletté, ami iskolai tízórainak is kiváló. Biztos, hogy helyrebillenti a gyerek vércukorszintjét.
Aszalt gyümölcsös-zabpelyhes csokiszelet
6 dkg mogyoró kicsit aprítva; 6 dkg dió pirítva, kezünkben dörzsöljük le a barna hártya nagy részét, és utána vágjuk kisebb darabokra; 6 dkg aszalt meggy, kell valami savanyú, hogy ellenpontozza a csokit; 10 dkg kis szemű zabpehely; 2 tábla csoki, vagy bármilyen maradék, kb. 20 dkg; végül 5 dkg vaj
Egy kb. 26 x 17 cm sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Az egyetlen nehézség, hogy pontosan szabjuk bele, hogy az oldalait is szépen fedje a papír.
A csokit és a vajat szigorúan vízgőz fölött olvasszuk meg. Azért kerüljük a mikróban, vagy a tűzhelyen való direkt olvasztást, mert a bolti csokik sok adalékanyagot tartalmaznak, és ezért óvatosan, lassan kell olvasztani.
Amíg olvad a csoki, pirítsuk meg a diót, kezünkkel morzsoljuk le a hártya nagy részét, és a többi hozzávalóval együtt tegyük egy keverő edénybe.
Tegyük a hűtőbe a formát, és várjunk 2 órát, ennyi kell a csokinak, hogy stabil legyen.
Borítsuk ki, és egy meleg vízbe mártott éles késsel daraboljuk ne nagy túl nagy darabokra, mert könnyen törhet, és oda a látvány, de ha jó alaposan lenyomkodtuk, akkor bátran darabolható. Ha nagyon törik, reggeli csokis müzli még lehet belőle.
Vélemény, hozzászólás?