Narancsos profiterol

A profiterol leginkább a mi képviselőfánkunkhoz hasonló krémes olasz finomság tulajdonképpen csak nemrégiben terjedt el és vált nagyon hamar népszerűvé nálunk is, így egyre több étterem és cukrászda választékában tűnik fel, de természetesen otthon is könnyen elkészíthető.

Profiterol

  • 1.25 dl tej
  • 1.25 dl víz
  • 125 g vaj
  • 200 gr liszt
  • 5-6 tojás

Elkészítés:

  1. A vizet, tejet, vajat egy csipet sóval felforraljuk.
  2. egy adagban hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elválik az edény falától.
  3. a robotgép keverőtáljába tesszük hűlni (ha az nem műanyag), és langyosra hűtjük
  4. egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
  5. nyomózsákba tesszük és formázzuk: vagy forró olajban szép barnára sütjük, vagy előmelegített sütőben (légkeverés, 210-220 fok, alulra egy hőálló edényben forró vizet teszünk) kis csókokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 15 perc alatt kész, de a színét nagyon nézzük.

Narancsos mascarpone krém

  • 500 g mascarpone
  • 350 g tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál Cointreau a narancslikőr
  • 1 narancs finomra reszelt héja

A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a likőrt, cukrot, narancshéjat, és beleforgatjuk a  mascarponét. Hűtőbe tesszük egy fél órára. Ez az adag egy teljes adag tészta megtöltésére bőven elég. A kis fánkocskákat az ujjunkkal óvatosan kis résnyire szétfeszítjük, azon a helyen, ahol a legpuhábba tészta, és nyomózsákba töltött krémmel megtöltjük, tálra halmozzuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.