Korhely Quiche

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

QUICHE alaprecept (26, max 30 cm-es formához)

Hozzávalók:

  • 210 g liszt
  • 60 g vaj
  • 40 g zsír
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

  1. robotgépben, akár habverő kiegészítővel (állványos),vagy a késes szeletelővel eldolgozzuk a lisztet és a hozzá adott, kis kockára vágott zsiradékokat, amíg morzsás nem lesz.
  2. egy kis edényben tojás sárgákat vízzel, sóval simára keverjük és összedolgozzuk, majd a kis gombócot  fél órára hűtőbe rakjuk. Ha nagyon nem áll össze, adjunk hozzá még jéghideg vize.
  3. kinyújtjuk, megtöltjük (ld. alább) Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a henger alakúra gyúrt tésztából vágjuk 2-3 mm vastag szeleteket és azokkal „csempézzük ki” a sütőformát
  4. előmelegített sütőben 180 fokon (alsó-felső) sütjük majd 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és még 15 percig sütjük

megjegyzés: a tészta vágásához, hideg vízsugár alatt lehűtött, szuperéles kést használjunk

KORHELY

Hozzávalók:

  • 300 g káposzta
  • 130 paprikás kolbász, zamatos húsáru
  • 1 dl fehérbor
  • babér, 1 fej kis hagyma
  • só, bors

A hagymát az apró darabokra szedett kolbászon megdinszteljük, majd a káposztát megfőzzük egy kis borral,babérlevéllel. Tetejére a tojással elkevert tejföl kerül, és mehet a sütőbe.

Megjegyzés:  ha nagyon sietünk, Tante Fanny leveles tésztát is használhatunk, amelyet légkeveréses sütőben, 210 fokon kell sütni, kb. 13-14 percig. Nagyon hamar kész, viszont a tészta alul el tud ázni. Ezért a töltelék alá egy kis zsemlemorzsát, a spenótos esetében aprított-pirított fenyőmagot tegyetek, és alaposan nyomjátok ki a nedvességet a káposztából, illetve a spenótból. De így is isteni.

Lehet a leves tésztát muffin sütőformába rakni, de a négyzetre vágott tésztalapok négy csücske lógjon ki a formából, hogy meg tudjon kapaszkodni a forma oldalán és ne csússzon le. Nagyon finom,mutatós falatkák lesznek belőle. A sütés még rövidebb idő, figyelni kell.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.