Édesburgonya leves

Édesburgonya (más néven: kumara, camote, batata, satsuma-imo)

Gyökérzöldség, húsának színe lehet fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros. Színének függvénye a béta karotin tartalma, de említésre méltóan sok C-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül magas a fehérjetartalma, aminek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet Ázsiában zsenge leveleit és hajtásait is fogyasztják, amelyekben még több tápanyag van.

A trópusi Amerikában őshonos, manapság Afrika Egyenlítő és Baktérítő közti területein, Indiában, Óceániában, Kínában, Japánban és Amerika déli államaiban a legelterjedtebb és a legsokoldalúbb a konyhai felhasználása. A legtöbb zöldséget Brazíliában termelik, ahol erjesztéssel alkoholt is előállítanak belőle.

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya, kb. 500 gramm
  • 5-7 darab (50-70 g) hámozott gesztenye
  • 1 dl tejszin
  • 0.5 dl fehérbor, lehetőleg édes
  • 1púpos teáskanál levespor
  • kakukkfű, őrölt bors

A meghámozott, felkockázott krumplit 3 dl. vizben megfőzzük, hozzáadjuk a gesztenyét, botmixerrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a többit.

Megjegyzés: A gesztenyét a hipermarketek asztalgyümölcsös pultjánál találjátok meg, ami mindig a gyümölcs-zöldségosztály egyik sarkában van. A leves porra –ami miden krémleves esetében hasznos- javaslom a DM-ben kapható levesport, amely csak zöldségekből van, szódium-szegény és mivel por, jól adagolható.

A friss kakukkfű nagyon hasznos fűszer, és jól tárolhat. A csokorba kötött kakukkfüvet csavarjuk be egy kis sütőpapírba vagy nejlonzacskóba, és tegyük a mélyhűtőbe. és egy-egy szálat vegyünk ki. Tényleg olyan, mintha friss lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.